RM20.00

   (Fixed)

  Description

  Type : Sell
  Date : April 21, 2021
  Condition : New
  Location : No:4, Bazar Wakaf Rakyat Masjid Darul Ehsan Subang Jaya, SS15/2E 47500 Subang Jaya, Selangor

  SULLAMUT TAUFIQ – Terjemahan Sullamut Taufiq oleh Faqeeh Madzhab Shafi’e – al Habib Abdullah bin Husain bin Thohir Ba’Alawie Al Hadhrami At Tarimie (1191-1272H) – cetakan terbaru 2020 – RM20 sebuah

  (harga buku berserta poslaju Semenanjung RM28 @ SS RM33)

  www.wasap.my/60163306300//SullamutTaufiq

   

  MENGENAL KITAB SULLAMUT TAUFIQ

  Oleh Ustaz Muafa

  Nama lengkap kitab ini adalah “Sullamu At-Taufiq Ila Mahabbatillah ‘Ala At-Tahqiq” (سلم التوفيق إلى محبة الله على التحقيق). Arti “sullam” adalah “tangga”, lafaz “taufiq” bermakna “pertolongan”. “Mahabbah” bermakna “cinta”, sementara “‘ala at-tahqiq” bermakna “haqqon/yaqinan” (secara meyakinkan). Jadi terjemahan bebas dari judul kitab ini adalah “Tangga (untuk memperoleh) pertolongan (Allah) menuju cinta Allah secara pasti/meyakinkan”. Seakan-akan pengarangnya berharap siapapun yang mengamalkan kandungan kitab ini dengan baik, maka amal salihnya itu akan mengantarkannya pada cinta Allah tanpa keraguan lagi.

  Pengarangnya bernama Abdullah Ba’alawi atau lebih singkat lagi Ba’alawi. Nama Ba’alawi adalah klan yang terkenal di Hadhromaut sebagai keturunan nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم. Biasanya mereka disebut dengan gelar “Habib” atau “Sayyid”. Nama lengkap beliau adalah Abdullah bin Husain bin Thohir Ba’alawi At-Tarimi Al-Hadhromi. Beliau lahir pada tahun 1191 H di Tarim, provinsi Hadhromaut di Yaman. Menurut Sibthu Al-Jilani penulisan kitab Sullam At-Taufiq rampung pada awal Rajab tahun 1241 H.

  Disamping pembahasan akidah dan hukum, Ba’alawi juga menuliskan topik tentang “tazkiyatun nufus” (pembersihan jiwa). Topik ini terkadang disebut orang dengan ilmu “takhliyah” (التخلية) dan “tahliyah” (التحلية). Arti “takhliyah” adalah “meninggalkan” sementara arti “tahliyah” adalah “menghiasi”. Yang dimaksud dengan dua istilah ini adalah “at-takholli ‘an al-aushof adz-dzamimah” (meninggalkan sifat-sifat tercela) dan “at-tahalli bi al-aushof al-hamidah” (menghiasai diri dengan sifat-sifat terpuji).

  Sebut BeliSell.com ketika memanggil penjual untuk mendapatkan tawaran yang baik

   

  Write a Review
  Petua keselamatan untuk urusan!
  1. Gunakan lokasi yang selamat untuk berjumpa dengan penjual
  2. Elakkan transaksi tunai
  3. Hati-hati dengan tawaran yang tidak realistik 
  4. PENAFIAN :  Sebarang maklumat yang terkandung di dalam laman ini hendaklah dianggap sebagai maklumat am sahaja. BeliSell.com atau mana-mana pegawai dan pekerjanya, tidak bertanggungjawab dan tidak menanggung sebarang risiko terhadap apa-apa kerugian (sama ada yang secara langsung atau tidak langsung) hasil daripada penggunaan laman web ini atau apa-apa maklumat yang terkandung di dalamnya.

  Recent Ads

  • 433-1 Jln Bandar Senawang 18, ...
  RM50.00
  • 2-G-07, Wisma Rampai, Jalan 46...
  RM20.00
  • Jalan Kampung Bukit Kecil, Kam...
  RM5.00 (Negotiable)
  • No. 9, Jalan Impian Perdana 1,...
  RM100.00
  • NO 40, KAMPUNG NYIOR, BATU 20,...
  RM58.00
  • 11A, Jalan Padang Victoria, Ge...
  RM158.00
  • Jalan Langgar, Alor Setar
  RM3.90
  • Kuala Perlis, Perlis
  RM10.00
  • 38 jalan tengku ahmad, Pasir Mas
  RM10.00
  • 2, Jalan Sungai Penaga, 23000 ...
  RM2,099.00
  Top