For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Profile Pic
RM48.00 (Fixed)

Memang Jodoh karya Marah Rusli

Beli Sell
Description
Price : RM48.00 (Fixed)
Type : Sell
Date : June 21, 2021
Condition : New
Location : Plaza Batu Gajah, No13A, Jalan Pandak Akhat 31000 Batu Gajah, Perak

Marah Rusli merupakan sasterawan Indonesia yang juga disebut sebagai Bapak Roman Modern Indonesia. Beliau dikenali dengan karya luar biasanya iaitu novel Siti Nurbaya.

Memang Jodoh merupakan karya terakhirnya. Dalam novel ini beliau mengkritik adat Padang dalam hal penjodohan terutamanya dalam kalangan bangsawan.

Beliau mengkritik adat Padang yang begitu keras dalam menentukan jodoh bagi kaumnya kerana bagi beliau hal tersebut sudah tidak sesuai dengan zaman yang telah berubah. Buku ini menunjukkan kepada kita bagaimana watak utamanya, Hamli, begitu teguh dan keras menentang poligami dengan cara yang santun.

“Keturun bangsawan tinggi Padang dan menurut aturan Padang dia tak boleh kawin dengan perempuan yang tidak berasal dari Padang. Dan kalau anak itu perempuan lebih sulit lagi. Sedangkan laki-lakinya tidak diizinkan kawin dengan perempuan negeri lain, apalagi perempuannya. Sebab, itu suatu kehinaan yang besar di mata orang Padang” (Memang Jodoh, halaman 155)

Novel ini bukan sekadar cerita rekaan dan imaginasi beliau tetapi ditulis berdasarkan pengalamannya sendiri selama 50 tahun perkahwinan dengan isterinya, seorang gadis berdarah bangsawan Sunda.

“Bagaimana aku dapat bekerja dengan baik untuk bangsa dan Negara, kalau aku selalu dibisingkan dengan perkara kawin saja?Sedangkan hatiku rasanya penuh dengan cita-cita untuk memperbaiki yang belum sempurna juga menambah yang masih kurang!” (Memang Jodoh, Marah Rusli)

Membaca buku ini membolehkan kita memahami budaya dan adat Minang yang begitu mengikat dan mempengaruhi kehidupan masyarakatnya pada masa lalu.

Jom dapatkan buku ini.

.

Harga buku RM48

Postage semenanjung Rm8

Postage Sabah dan Sarawak Rm13

.

 

Sebut BeliSell.com ketika memanggil penjual untuk mendapatkan tawaran yang baik

 Location
Post your rating

Similiar Ads
Top