Memang Jodoh karya Marah Rusli

  RM48.00

   (Fixed)

  Description

  Type : Sell
  Date : June 21, 2021
  Condition : New
  Location : Plaza Batu Gajah, No13A, Jalan Pandak Akhat 31000 Batu Gajah, Perak

  Marah Rusli merupakan sasterawan Indonesia yang juga disebut sebagai Bapak Roman Modern Indonesia. Beliau dikenali dengan karya luar biasanya iaitu novel Siti Nurbaya.

  Memang Jodoh merupakan karya terakhirnya. Dalam novel ini beliau mengkritik adat Padang dalam hal penjodohan terutamanya dalam kalangan bangsawan.

  Beliau mengkritik adat Padang yang begitu keras dalam menentukan jodoh bagi kaumnya kerana bagi beliau hal tersebut sudah tidak sesuai dengan zaman yang telah berubah. Buku ini menunjukkan kepada kita bagaimana watak utamanya, Hamli, begitu teguh dan keras menentang poligami dengan cara yang santun.

  “Keturun bangsawan tinggi Padang dan menurut aturan Padang dia tak boleh kawin dengan perempuan yang tidak berasal dari Padang. Dan kalau anak itu perempuan lebih sulit lagi. Sedangkan laki-lakinya tidak diizinkan kawin dengan perempuan negeri lain, apalagi perempuannya. Sebab, itu suatu kehinaan yang besar di mata orang Padang” (Memang Jodoh, halaman 155)

  Novel ini bukan sekadar cerita rekaan dan imaginasi beliau tetapi ditulis berdasarkan pengalamannya sendiri selama 50 tahun perkahwinan dengan isterinya, seorang gadis berdarah bangsawan Sunda.

  “Bagaimana aku dapat bekerja dengan baik untuk bangsa dan Negara, kalau aku selalu dibisingkan dengan perkara kawin saja?Sedangkan hatiku rasanya penuh dengan cita-cita untuk memperbaiki yang belum sempurna juga menambah yang masih kurang!” (Memang Jodoh, Marah Rusli)

  Membaca buku ini membolehkan kita memahami budaya dan adat Minang yang begitu mengikat dan mempengaruhi kehidupan masyarakatnya pada masa lalu.

  Jom dapatkan buku ini.

  .

  Harga buku RM48

  Postage semenanjung Rm8

  Postage Sabah dan Sarawak Rm13

  .

   

  Sebut BeliSell.com ketika memanggil penjual untuk mendapatkan tawaran yang baik

   

  Write a Review
  Petua keselamatan untuk urusan!
  1. Gunakan lokasi yang selamat untuk berjumpa dengan penjual
  2. Elakkan transaksi tunai
  3. Hati-hati dengan tawaran yang tidak realistik 
  4. PENAFIAN :  Sebarang maklumat yang terkandung di dalam laman ini hendaklah dianggap sebagai maklumat am sahaja. BeliSell.com atau mana-mana pegawai dan pekerjanya, tidak bertanggungjawab dan tidak menanggung sebarang risiko terhadap apa-apa kerugian (sama ada yang secara langsung atau tidak langsung) hasil daripada penggunaan laman web ini atau apa-apa maklumat yang terkandung di dalamnya.

  Recent Ads

  • PLAZA METRO KAJANG KIOSK LUAR ...
  RM1.00
  • No 5, jalan meru bestari a6, m...
  Price On Call
  • 118,Jalan Kampung Gajah,Bagan ...
  RM6,800.00
  • NO 1 TAMAN SEMARAK BATU 42, Pu...
  RM65,000.00
  • Kg Melayu, Padang Besar Utara,...
  RM320.00
  • Lot 135, Megalong Shopping Mal...
  RM35.00
  • Lot 724, Block 226, KNLD 4 1/2...
  RM580.00
  • Taman Sentosa Auliya, Kok Lana...
  RM25.00
  • DBukit Losong Villa, Kuala Ter...
  RM260.00
  • Kaunter Penerangan & Kraftanga...
  RM170.00
  • No. 1, Jalan Setia Tropika 1/2...
  RM438.00
  • Lot 1775 & 1776, Jalan Johor, ...
  RM68,800.00
  Top